Pátek, 19 dubna, 2024
události
DomůRady a NávodyŠéf PPA přepsal firmu na družku, tváří se, že o ničem neví

Šéf PPA přepsal firmu na družku, tváří se, že o ničem neví

- Reklama -aktualita

Šéf zemědělského platební agentury (PPA) Jaroslav Jánoš firmu přepsal na družku, se kterou bývá a tváří se, že o jejím financování nic neví. Informovala o tom mluvčí mimoparlamentní strany Hlas-SD Patrícia Medvěd Macíková.
Upřesnila, že Ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova (MPRV) SR se zamotává do korupčních schémat. Úterní (27. 4.) reakce na potvrzené střety zájmů staronového generálního ředitele PPA Jaroslava Janoši ukazuje, že bílá vrána Ján Mičovský (OĽaNO) koná cíleně ve prospěch aktuálního šéfa platební agentury.
„Ministerstvo zemědělství pod vedením OĽaNO a Jana Mičovský zneužívá své pravomoci ve prospěch ‚své lidi‘, a tedy i šéfa PPA Jaroslava Janos. Ve věci přímých plateb je totiž ministerstvo druhého stupně odvolacím orgánem pro PPA. Tedy i v případě Jánošová firmy Dafort Agro, kterou agentura pokutovala za neoprávněné čerpání dotací částkou 32.000 eur. Firma aktuálního šéfa PPA zaváděla a chtěla podporu na 11-násobně větší rozlohu obhospodařované půdy, jak skutečně obhospodařována, na co přišla kontrola PPA. Veřejné vyjádření agrorezortu jako odvolacího orgánu v této věci proto považujeme za zneužití pravomocí veřejného činitele, „řekl Róbert Puci, poslanec Národní rady SR ze strany Hlas-SD.
Připomněl, že MPRV 27. dubna zveřejnilo stanovisko, v němž tvrdí, že společnost Dafort Agro, s. r. o., dostala od bývalého vedení PPA pokutu navzdory deklaracím, že je neopodstatněná. V případě, že o dané věci MPRV SR rozhoduje jako odvolací orgán, správní řízení ve věci pokud není ukončeno, je neveřejné a ministerstvo se k němu nemůže vyjadřovat. V případě, že je ukončeno, resort musí prokázat a následně rozhodnout, že pokuta byla neoprávněná.
MPRV podle něj zavádělo i v tom, že Jánoš již dlouhodobě nepůsobí ve společnosti Dafort Agro a své působení měl ukončit dávno předtím, než byl jmenován generálním ředitelem PPA. Od jmenování prý neměl podle Mičovský provádět žádné aktivity, které by co jen náznakem měli danou věc ovlivnit.


„Firmu Dafort Agro Jánoš přepsal na svou družku, Janu Lacková, těsně předtím, než nastoupil na ministerstvo Jana Mičovský v září 2020. Lacková má trvalé bydliště na zcela stejné adrese jako současný šéf PPA, což je veřejná informace dohledatelný v obchodním rejstříku. Udělal to tedy stejně jako majitel hnutí OĽaNO Igor Matovič se svou manželkou, který se v úterý Jaroslava János veřejně zastal. Jelikož firma Dafort Agro je stále žadatelem podpor z PPA, je povinností orgánů donucovacích postupovat bez návrhu, jak jim ukládá zásada oficiality a legality a prověřit možnou korupci a zneužití pravomoci veřejného činitele ze strany současného šéfa PPA János i statutární MPRV SR Mičovský jako odvolacího orgánu, „dodal Puci.

- Reklama -podnikatel
- Reklama -PR články
Must Read
- Reklama -PR články
Related News
- Advertisement -podnikatel