Úterý, 30 dubna, 2024
události
DomůPro mužeJaponští vesmírní turisté se bezpečně vrátili na Zemi

Japonští vesmírní turisté se bezpečně vrátili na Zemi

- Reklama -aktualita

Dvojice japonských vesmírných turistů se v pondělí po 12 dnech na oběžné dráze vrátila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) bezpečně na Zemi.

Přistání návratového modulu pomocí padáku v kazašské stepi proběhlo podle plánu v 9:13 místního času (4:13 SEČ), oznámila ruská vesmírná agentura Roskosmos. Informovala o tom agentura AFP.

Miliardář Jusaku Maezawa a jeho asistent, filmový producent Jozo Hirano byli prvními vesmírnými turisty samoplátci na ISS od roku 2009. Cenu této vesmírné cesty nezveřejnili.

Dvojice Japonců odstartovala ke stanici na oběžné dráze Země 8. prosince z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu spolu s ruským kosmonautem Alexandrem Misurkinem, se kterým se také vrátila.

Maezawa (46), podnikatel v oblasti módy, dokumentoval každodenní život na ISS pro svůj populární kanál na platformě YouTube. Fanouškům například vysvětloval, jak se ve vesmíru čistí zuby, jak se chodí na záchod či jak pít čaj a spát v bezváhovém stavu. O svém pobytu na vesmírné stanici chce později zveřejnit také filmový dokument.

Japonský miliardář také ohlásil plány v roce 2023 obletět Měsíc prostřednictvím soukromé vesmírné společnosti SpaceX. Na tento let chce s sebou vzít dalších osm lidí.

- Reklama -podnikatel
- Reklama -PR články
Must Read
- Reklama -PR články
Related News
- Advertisement -podnikatel